Post

Tuto

Free

BG
Afiqah Junizan

Tutorial : Basic Tag dalam Blogskins
17/12/2013 | 0 comments

Fiqa akan cuba terangkan satu per satu. Harap korang boleh faham dengan explanation fiqa yang berterabur tuh. Wakakakaka.

1. Tag Older Post

Explanation : Tag ini untuk post-post korang yang lama-lama
Example : <a href=<$OlderPosts$>>Older Post </a>

2. Tag Newer Post

Explanation : Tag ini untuk post-post korang yang terbaru
Example : <a href=<$NewerPosts$>>Newer Post </a>

3. Tag Blog Title

Explanation : Tag ini untuk tajuk setiap post korang.
Code : <BlogItemTitle><$BlogItemTitle$></BlogItemTitle>

4. Tag Pop Up Comment

Explanation : Tag ini bila korang nak comment dia akan keluar satu window untuk korang comment.
Example image : http://i.imgur.com/lT2Cxei.png
Example : <a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>>comment </a></BlogItemCommentsEnabled>
Tutorial : Pop Up Comment dalam Blogskins

5. Tag Comment Embedded

Explanation: Tag ni untuk comment ada dekat blog korang.
Example image : http://i.imgur.com/awH2V7S.png
Tutorial : Embedded Comment dalam Blogskins

6. Tag Bilangan Comment

Explanation: Ni untuk tahu dah berapa comment yang korang ada untuk post tuh.
Code  : <$BlogItemCommentCount$>

7. Tag Date Post

Explanation : Ni untuk bila tarikh post korang.
Code : <BlogDateHeader><$BlogDateHeaderDate$></BlogDateHeader>

8. Tag Time post

Explanation : Ni untuk pukul berapa post korang.
Code : <BlogItemDateTime><$BlogItemDateTime$></BlogItemDateTime>

9. Tag Post Body

Explanation : Ni untuk cerita post body korang.
Code : <$BlogItemBody$>

10. Tag Blog ID

Explanation : ID nih yang ada dekat url link blogger.com/blogger.g?blogID=123456789 something macam tuh la.
Code : <$BlogID$>


Tag 1 sampai 9 perlu diletakkan di antara <blogger></blogger> :-
Example :-
<blogger>
<a href="<$BlogItemPermalinkURL$>"><$BlogItemTitle$></a></span></BlogItemTitle>
<BlogDateHeader><$BlogDateHeaderDate$></BlogDateHeader></div>
<a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>>comment </a>(<$BlogItemCommentCount$>)</BlogItemCommentsEnabled>
<$BlogItemBody$></blogger>

p/s : ini hanyalah contoh sahaja. 

Kalau ada masalah, sila lah comment.
OLDERNEWER